پیش از آنکه به موضوع امروز، یعنی ارتقا و نصب کارت گرافیک بپردازیم بهتر است تا کمی به ریشه این اصل نفوذ کنیم. واحد پردازش گرافیکی یا به حالت کوتاه شده GPU در اصل وظیفه نمایش یا رندرینگ تصاویر را عهده دار است . در اصل می توان گفت از بخش های مهم یک سیستم هوشمند می باشد.
از بخش های مهم و مختلف در یک کارت گرافیکی می توان به این موارد اشاره داشت که یک کارت گرافیک پیشرفته دارای یک برد با مدار چاپی به همراه حافظه و یک پردازنده اختصاصی می باشد. در واقع کارت های گرافیکی به شکل قابل توجهی، میزان و حجم عملیات مربوط به پردازنده اصلی کامپیوتر را کاهش می دهند و در نتیجه این مورد کمک شایانی به عملکرد کلی سیستم و افزایش سرعت در کامپیوترهای امروزی می گردد.
نگاه سخت افزاری به کارت گرافیکی
به علت های وجودی این قطعه سخت افزاری اشاره ای داشتیم و حالا نگاه دقیق تری از جنبه فعالیت های سخت افزاری داشته باشیم؛ در حقیقت تاثیر گذار ترین بخش درعملکرد کلی یک کارت گرافیکی، تراشه مرکزی آن یا همان GPU می باشد. دو شرکت اصلی AMD و nVIDIA وظیفه تولید و ساخت تراشه های گرافیکی را عهده دار هستند. از تولیدات مهم این مجموعه ها می توان به کارت گرافیک Geforce و کارت گرافیک ATI اشاره داشت.
اصل مهم در ارتقا و نصب کارت گرافیکی
برای ارتقا سخت افزاری کارت گرافیکی باید در ابتدا از نوع کارت گرافیکی که اسلات گرافیک مادربورد پشتیبانی می نماید اطلاعات کافی داشته باشید. برای مثل در سیستمی قدیمی که رم آن ddr1 می باشد، نمی توان از کارت گرافیک ddr2 یا ddr3 و یا ddr5 استفاده نمود.اما برای سیستم های امروزی یعنی ddr2 و ddr3 فرقی نمیکند که در سیستم ddr2 گرافیک ddr3 نصب نمایید و یا برعکس.
قیمت انواع کارت گرافیک را در اینجا ببینید.
در برخی از مادربوردهای جدید امروزی که از دو کارت گرافیک پشتیبانی می کنند، می توانید در کنار کارت گرافیک قبلی از کارت گرافیک دیگری هم به صورت همزمان استفاده نمایید.
چرا بروز کردن درایور کارت گرافیک ضروری است؟
اگر از یک جنبه دیگر هم توجه کنیم می بینیم که بروز رسانی درایور کارت گرافیک از جمله مهم ترین فرایند هایی می باشد که یک گیمر در سیستم گیمینگ خود باید انجام دهد. درایور کارت گرافیک در اصل یک نرم افزار می باشد که رابط بین کارت گرافیک و سایر بخش های سخت افزاری را مهیا می سازد و همچنین بهینه ساز سیستم عامل به شمار می رود و گاها همواره نرم افزار اضافی در کنار آن نصب می گردد تا بتوانیم تنظیمات نمایشگر و گرافیک بازی ها را به شکل دلخواه انجام دهیم.
تفاوت کارت گرافیک آنبرد و اختصاصی را در این مقاله بخوانید.
ویندوز در حالت پیش فرض بانکی از درایور هزاران قطعه سخت افزاری می باشد که همگی را در خود جای داده است و به همین علت است که در بیشتر مواقع وقتی قطعه ای را به سیستم ویندوزی اضافه می نمایم، با پیامی که نشان می دهد، قابل درک است که قطعه شناخته شده است و در Device Manager ویندوز اضافه گردیده است.
با این تعاریف شاید به نظر برسد که دیگر نیازی به نصب کردن درایور نیست؛ و همچنین بروزرسانی بی دلیل است؛ اما این اصل در مورد برخی درایورهای حساس، مانند درایور کارت گرافیک کاملاً اشتباه است. پس نگاهی داشته باشیم به حوزه ارتقا و نصب کارت گرافیکی …
ارتقا کارت گرافیک چه مراحلی دارد؟
ارتقا و نصب کارت گرافیکی یکی از پروسه های کاملا تخصصی و حساس می باشد که به همین سبب بایستی انجام فرایند های آن با آگاهی کامل صورت بگیرد و به نوعی کار را حوالی کارشناسان و تعمیر کاران مجرب سپرد.
با این حال خودتان هم می توانید امکان پذیر بودن ارتقا کارت گرافیک را بررسی نمایید. به منظور تحقق این فرایند ها می توانید با یافتن نام کارت و سر زدن به سایت شرکت سازنده اقدام نمایید. به هر حال امروز قصد داریم تا فرآیند ارتقا و نصب کارت گرافیکی را که دارای مراحل زیر است توضیح دهیم.

یافتن نوع و مدل کارت گرافیک موجود
زمانی که اقدام به ارتقا و نصب کارت گرافیکی نموده اید بایستی در قدم اول شرکت سازنده و مدل کارت گرافیک رایانه را در نظر بگیرید. برای یافتن پاسخ کافیست تا به بخش استارت ویندوز رفته و عبارت Dxdiag را تایپ کنید؛ بعد از تایپ Dxdiag دکمه اینتر را فشار دهید. حال صفحه ای در مقابل شما ظاهر می گردد که تمامی اطلاعات ساختاری سیستم رایانه ای مورد نظر را دربردارد.
برای یافتن اطلاعات کارت گرافیک، لازم است تا وارد تب Display شوید و به طور کامل اطلاعات موجود را مطالعه کنید نوع کارت گرافیکی لازم برای ارتقا را بیابید. گاهاً برنامه Dxdiag بر روی برخی از سیستم ها عمل نمیکند، در مواجهه با این مشکل می توانید به کنترل پنل Control ویندوز بروید و به بخش Device Manager وارد شوید. در این بخش هم به راحتی با باز کردن قسمت Display Adapters و منوی مرتبط با آن، مدل کارت گرافیک رایانه مشخص می گردد.


پاک کردن درایور قدیمی کارت گرافیک
در حالتی که نام و مدل کارت گرافیک به نمایش درآمده است در بخش قبل هم کارت گرافیک NVIDIA و هم Intel باشد، سیستم مورد نظر از تکنولوژی اپتیموس NVIDIA برای انتخاب هوشمندانه و سوئیچ بین کارت گرافیک های Intel و NVIDIA برخوردار می باشد. این سوئیچ در جهت افزایش کیفیت و طول عمر قطعات کارایی بسیاری دارد. در هر حالت برای ارتقا و نصب کارت گرافیکی باید درایور آن پاک گردد. این کار را می توانید با رفتن به بخش device manager و انتخاب منوی display adapters انجام دهید. و بر روی کارت گرافیک راست کلیک نموده و uninstall device را انتخاب نمود.
اتصال کارت گرافیک جدید در مادربرد
نوبت به بخش حساس کار می رسد. اتصال کارت گرافیک جدید و جاسازی آن در مادربرد یکی از فرآیند حساس به شمار می رود که در بیشتر موارد از عهده کاربران عادی خارج می باشد. توجه داشته باشید که از انجام ناشیانه این فرایندها بپرهیزید و آن را به دست کارشناسان بسپارید و یا اینکه با اطلاعات دقیق گام بردارید. در جهت تعویض کارت گرافیک، باید کامپیوتر راخاموش کنید و به طور کلی سیستم را از برق جدا کنید. سایر اتصالات کیس را نیز جدا نماید و آن را در مقابل خود در سطحی صاف قرار دهید.
در آوردن کارت گرافیک کامپیوتری
در هنگام ارتقا و نصب کارت گرافیکی نکته ای که بهتر است به آن توجه داشته باشید این است که به منظور جلوگیری از الکترواستاتیک شدن، بهتر است تا کیس را روی فرش قرار ندهید و آن را بر روی کاشی یا سطح چوبی بگذارید. در قدم اول پیچ های پنل کناری کیس را باز کرده تا بتوانید به مادربرد دسترسی داشته باشید . همانطور که مشاهده می کنید کارت گرافیک در شکاف مخصوص به خود قرار گرفته و با باز کردن جک های کناری آن، می توانید کارت گرافیک را آزاد کنید.
دقت کنید که اگر کابل یا اتصالاتی به آن وصل شده آنها را نیز آزاد کنید.
درصورت امکان بهتر است اسلات کارت گرافیک را به وسیله هوای فشرده از وجود گرد و غبار پاک کنید. علاوه بر این اگر پلاستیک یا نایلونی به کارت گرافیک جدید چسبیده باشد حتما آن را با احتیاط جدا کنید؛ زیرا وجود هرگونه مانع بین کارت گرافیک و اسلات، باعث می شود کارت گرافیک به درستی عمل نکند.
قرار دادن کارت گرافیک
تا به اینجای کار مراحل را انجام دادیم و اینک نوبت به جایگذاری کارت گرافیکی می رسد. در این بخش کارت را به صورت صحیح و دقیق روی شیار اسلات تنظیم نمایید و سپس به آرامی آن را فشار دهید تا کاملاً درون اسلات فیکس شود. در برخی از اسلات ها بعد از قرار گرفتن صحیح کارت، صدای تیک قفل های بغل اسلات را خواهید شنید.
چنانچه مدل کارت گرافیک از مدل هایی است که نیاز به اتصالات دیگر مانند کابل پاور دارد، آنها را نیز وصل نمایید.
نصب درایور جدید کارت گرافیک
پس از انجام فرایند های اعلام شده در بخش های بالا اینک باید درب کیس را بسته و کابل مانیتور را به کارت گرافیک جدید متصل نمایید. بعد از آن هم می توانید سیستم را روشن کنید و منتظر اجرای ویندوز باشید. دیسک داریور کارت گرافیک را وارد کرده و درایورهای کارت گرافیک جدید را نصب کنید. نصب درایورها کار چندان سختی نمی باشد و تا حدودی همانند راه اندازی برنامه های معمولی است. برای نصب کافی است تا فایل اجرایی درایور را از سایت سازنده دانلود نمایید و سپس نصب کنید.
آیا می توان کارت گرافیک لپ تاپ را هم ارتقا داد؟
از جمله سوالاتی که ذهن بیشتر افراد را مشغول کرده، این مورد می باشد زمانی که صحبت از ارتقا و نصب کارت گرافیک در لپ تاپ می شود، شرایط موجود حساسیت بسیار زیادی به خود می گیرد. واضح است که لپ تاپ ساختار درونی ظریف تری دارد که معمولا به جای کارت گرافیک از چیپ گرافیک بهره می گیرد. این چیپ ها دارای پایه های حبابی شکل بسیار ریزی هستند. از این رو به نوعی می توان گفت ارتقا و تعویض چیپ گرافیک بسیار سخت و گاهاً هم غیر ممکن است.

برای حل این قبیل مشکلات هم کارشناسان با استفاده از تکنیک های مدرن و پیشرفته ایرادات و نقص های کارت گرافیگ لپ تاپ را می توانند برطرف کنند.