امروزه دو فناوری برای حافظه های ذخیره سازی وجود دارد. حافظه های HDD و SSD . ما باید بدانیم که کدام گزینه برای ما مناسب است. به همین جهت در ادامه به بررسی تفاوت HDD و SSD خواهیم پرداخت.
HDD چیست؟
HDD مخفف کلمه Hard Disk Drive است. هارد دیسک دارای حالت دورانی می باشد که یکی از ابزارهای ذخیره سازی دائمی برای کامپیوتر هستند و داده ها را به صورت مانا ذخیره می کنند. یعنی اینکه قطع جریان برق باعث از بین رفتن داده های ذخیره شده نمی شود. هارد دیسک یک دیسک فلزی با پوشش مغناطیسی است. وقتی دیسک می چرخد بازوی مکانیکی روی آن قرار می گیرد و روی داده ها عملیات انجام می دهد. هارد دیسک ها خود در دو نوع اکسترنال و اینترنال در بازار عرضه می شود.
SSD چیست؟
SSD مخفف کلمه Solid State Drive یا دیسک حالت جامد است. این نوع هیچ قسمت متحرکی ندارد و مبتنی بر تراشه هستند. حافظه های SSD به طور کلی عموما در دو نوع حافظه های 2.5 اینچی و M.2 برای کاربران عادی وجود دارد. مدل اول که به آن مدل ساتا هم گفته می شود تقریباً روی همه کامپیوترهای دسک تاپ نصب می شود اما نوع M.2 در لپ تاپ های رده بالا و رایانه هایی که از مادربرد های جدید بهره می برند قابل نصب است . SSD ها در آینده جای هارد دیسک ها را خواهند گرفت. ظهور فناوری های جدید و استفاده از آن در این حافظه ها موجب می شود که محدودیت هایی که هارد دیسک ها دارا بودند را نداشته باشند.
موارد گفته شده مربوط به حافظه های اصلی سیستم یا همان حافظه های اینترنال می باشد ولی تقریباً همین موارد گفته شده شامل درایوهای اکسترنال نیز می شود. همانگونه که می دانید حافظه های اکسترنال معمولاً برای آرشیو و ذخیره اطلاعات کم کاربرد استفاده می شود. بخش بزرگی از بازار همچنان شامل حافظه های اکسترنال مبتنی بر دیسک است ولی حافظه های اکسترنال SSD نیز وارد بازار شده اند که می توان از آنها برای عملکرد حرفه ای تر استفاده کرد.
برای دیدن انواع هارددیسک و SSD این صفحه را مشاهده کنید.
مزایا و معایب HDD و SSD
HDD و SSD هر دو وظیفه یکسانی دارند؛ یعنی داده های شما را ذخیره می کنند. ولی هر یک برای خود ویژگی هایی دارند که در ادامه خواهیم گفت.
قیمت
همانطور که قابل حدس است قیمت SSD ها بیشتر از قیمت هارد دیسک اینترنال می باشد. البته همانطور که گفتیم SSD خود دارای دو نوع بودند که بازهم قیمت مدل های ساتا از قیمت مدل های M.2 ارزانتر می باشد.
چون هارددیسک ها از فناوری قدیمی استفاده می کنند، قیمت پایین تری دارند بنابراین اگر در خرید حافظه ذخیره سازی قیمت برای شما مهم است خرید هارد دیسک پیشنهاد می شود.
ظرفیت
ظرفیت حافظه های SSD یک تا چهار ترابایت می باشد. این در حالی است که حافظه هایی با ظرفیت 128 و 512 گیگابایت برای کاربران معمولی کافی می باشد. ظرفیت مورد نیاز برای کاربران حرفه ای 1 الی 4 ترابایت در سیستم های رده بالا می باشد که اینگونه کاربران باید از حافظه های اس اس دی استفاده کنند.
هارد دیسک ها معمولاً با ظرفیت های بالایی در بازار یافت می شوند به صورتی که هارد دیسک ها با حجم زیر 500 گیگابایت در بازار به ندرت پیدا می شود . هارد دیسک ها تا ظرفیت های 8 و 12 ترابایت در بازار موجودند که عموماً برای سرورها مورد استفاده قرار می گیرند. اگر در خرید حافظه به ظرفیت بالا نیاز دارید هارددیسک گزینه خوبی برای شماست؛ چراکه اگر بخواهید حافظه SSD با ظرفیت بالا را خریداری کنید باید هزینه زیادی برای آن پرداخت کنید. البته شما می توانید حافظه SSD و هارددیسک را به صورت ترکیبی استفاده کنید؛ به این صورت که از هارد دیسک برای ذخیره اطلاعات کم استفاده و از اس اس دی برای نصب نرم افزارها و سیستم عامل استفاده نمایید این کار موجب بهره مندی از بهترین بازدهی با هزینه نسبتاً کم می شود.
این مطلب را هم بخوانید:
دسترسی به اطلاعات
همانطور که در ابتدا گفتیم HDD ها دارای هد متحرکی می باشد که به داده های ذخیره شده در دیسک دسترسی دارد و عملیات خواندن و نوشتن را انجام می دهد. این بازوی متحرک برای انجام وظیفه خود به چرخش دیسک نیاز دارد که همین باعث میشود سرعت عملیات پایین بیاید.
در مقابل حافظه های SSD مبتنی بر چیپست هستند و همانند HDD محدودیت های فیزیکی ندارند و برای دسترسی به اطلاعات هیچ یک از کارهایی که هارد دیسک ها انجام می دهند را نمی کنند؛ چون می توانند مستقیما به اطلاعات دسترسی داشته باشند. به همین جهت دسترسی بسیار سریعی به اطلاعات دارند. سیستم هایی که از هارددیسک بهره می برند در حالت عادی 30 الی 40 ثانیه طول می کشد که ویندوز بوت و راه اندازی شود اما در سیستم هایی که SSD در آن تعبیه شده 10 الی 15 ثانیه زمان کافی است.
سرعت
هارددیسک ها از نظر سرعت عموما به دو نوع چرخش دیسک 5400 و 7200 تقسیم می شوند؛ البته نمونه هایی با سرعت چرخش بالاتر نیز تولید می شود؛ اما این دو مدل رایج تر از مدل های دیگر می باشد. هارد دیسک هایی که دارای سرعت چرخش 7200 هستند تقریبا 30 درصد سریع تر از مدل های 5400 هستند و از آن ها بیشتر در هارد های اینترنال استفاده می کنند. به طور تقریبی حافظه های SSD مدل ساتا تقریبا 3 برابر سریع تر از یک هارد دیسک 7200 می باشد. حافظه های SSD مدل M.2 نیز عموما چند برابر سریع تر از حافظه های SSD مدل ساتا می باشد.
حافظه های HDD دارای بازوی متحرک می باشد که با دیسک موقع روشن بودن فقط چند نانومتر فاصله دارند که اگر کامپیوتر یا لپ تاپ شما تکان های شدید داده شود ممکن است هارد دیسک دچار ضربه و آسیب شود. البته در موقع خاموشی هارد دیسک، هد فاصله زیادی از دیسک ندارد یعنی اینکه چه خاموش باشد چه روشن، اگر سیستم دچار ضربه شود، هارددیسک آسیب خواهد دید که بیشتر این آسیب ها معمولا در هارد دیسک های لپ تاپ ها شایع تر است. برعکس، SSD ها چون بخش متحرکی ندارند موقع ضربه خوردن و تکان های شدید آسیب کمتری می بینند و به احتمال زیاد سالم میمانند.
معمولا دلیل اصلی خرابی حافظه های SSD مشکل در سلولهای ذخیره اطلاعات بوده و در هارد دیسک ها اصلی ترین دلیل خرابی مشکل در هد می باشد. SSD ها عمر بیشتری نسبت به SDD ها دارند. با این وجود درباره عمر حافظه ها نمی توان یقینا نظری داد ولی طبق تحقیقات انجام داده شده نشان میدهد که SSD ها معمولا در سه سال اول عمر خود خرابی کمتری دارند.
اندازه و شکل
حافظههای SSD از لحاظ ابعاد و وزن کوچکتر و کم وزن تر از هارددیسک ها هستند. تقریبا وزن آن ها یک پنجم وزن هارددیسک ها می باشد که در مورد مدل M.2 بسیار کمتر می باشد. به همین جهت در لپ تاپ هایی که ظرافت در آنها مهم است معمولا از حافظه های SSD مدل M.2 استفاده می کنند.
نویز و حرارت
به دلیل اینکه هارد دیسک ها مبتنی بر حرکت هستند و هرچقدر سرعت حرکت بیشتری داشته باشد، نویز بیشتری تولید می شود. برعکس، SSD ها چون متحرک نیستند، هیچ نویزی تولید نمی شود. از جهت تولید حرارت، هارد دیسک ها حرارت بیشتری نسبت به SSD ها در حین کار تولید می نمایند.
در نتیجه بین HDD و SSD کدام مناسب شماست؟
HDD مناسب چه کسانیست؟
- افرادی که فایل های حجیم دانلود می کنند و به ظرفیت زیاد با قیمت پایین نیاز دارند HDD بهترین گزینه می باشد.
- برای کسانی که قیمت مهم می باشد HDD گزینه مناسب می باشد.
- افراد معمولی که می خواهند فایلهای مدیای خود را دانلود و مشاهده نمایند، هارددیسک گزینه مناسبی است.
SSD مناسب چه کسانیست؟
- کسانی که دائما در حال استفاده از لپ تاپ هستند.
- افرادی که می خواهند با سرعت بالا کارهایشان را انجام دهند و ویندوز به سرعت بالا بیاید.
- کسانی که کارهای مهندسی و گرافیکی سنگین انجام می دهند و سرعت اجرای برنامه برای آنان مهم است.
- آهنگسازان و موزیسینهای حرفهای که در حال ضبط موسیقی در استودیو هستند به دلیل اینکه هارد دیسک سر و صدای زیادی دارد بهتر است از SSD بهره ببرند.
- گیمرهایی که می خواهند زمان لودینگ را تا حد زیادی کاهش دهند.
منابع
SSD vs HDD: Which Do You Need? | Avast
SSD vs. HDD: What’s the Difference? | PCMag
کاربران عزیز امیدوارم که این مطلب براتون مفید بوده باشه.هر سوالی داشتید در بخش کامنت ها بپرسید اولین فرصت جواب داده می شه…